Risk Değerlendirmesi 6331. sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 10. ve 30. maddelerinde tanımlanmıştır. Bu kapsamda İşveren çalışma ortamının, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacıyla Risk Değerlendirmesi yapmalı veya yaptırmalıdır. 01.01.2013 tarihinde başlamış olan bu yükümlülük işveren tarafından yerine getirilmelidir. Bu çerçevede Risk Değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverenin Üçbin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için dörtbinbeşyüz Türk Lirası ödenmesine hükmeder.
Risk Değerlendirmesi işletmenin bünyesindeki tüm faaliyetlerin incelenmesini kapsamaktadır. İşletmede işlerin yerine getirilmesi esnasında gerçekleşen olayların içerdiği tehlikeler belirlenmektedir. Bu tehlikeler çalışanın davranışına bağlı olarak kullanılan cihaz, ortam koşulları, olası bir kaza sonucu etkilenecek kişi sayısı ve zarar gibi değişkenler üzerinden derecelendirilmektedir. Tehlikeleri tetikleyip kazaya dönüştürebilecek nedenler saptanarak olası risk elde edilmektedir.
Bu uygulamada amaç olası tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikeleri kazaya dönüştürecek nedenleri tespit edip kabul edilir minimum seviyeye çekmektir. Bu tespitler sonucu riskler minimum seviye düşürüldüğünde öncelikli olarak işletmedeki çalışanların maduriyeti engellenmiş olur ve ürün, gün kayıpları gibi maddi zararların önüne geçilerek işletmeye fayda sağlanmaktadır. Aynı zamanda işletmede yaşanan kazaların az olmasıyla işletme Ulusal ve Uluslararası boyutta saygınlık kazanmaktadır.
|